marți, 9 octombrie 2012

„Inima mea e o barcă”

La început, am schimbat semne de carte cu partenerii portughezi. Apoi, după ce ne-am cunoscut mai bine, ei au dorit să-și prezinte țara și ne-am înțeles să alegem o dată din preajma lui 5 octombrie, Ziua independenței în Portugalia. Deci, când a fost să organizăm „Noaptea albă la bibliotecă”, aveam deja tema gata pregătită: „Seara culturală portugheză”.

Imagini și alte informații despre Portugalia.

Revista „România literară” tocmai a publicat un număr dedicat marelui poet Fernando Pessoa, prezentat audienței de prof. dr. Gheorghe Moga.

Expoziție cu partea portugheză a colecției de semne de carte de la biblioteca din Jibou.

La manifestare, au venit mulți copii. Unii dintre ei, ca să participe la recitalul de poezie, alții doar ca să se distreze. Mulți jibouani, vecini sau rude, sunt plecați la lucru în Portugalia.

Cu prilejul serii culturale, a fost prezentată și expoziția de tablouri din mărgele realizate de doamna Margareta Muntean, secretara Școlii „Lucian Blaga”.

Elevii pregătiți de doamna profesoară Sorina Pop-Cozac au recitat din versurile lui Fernando Pessoa și Mihai Eminescu.

Invitații noștri (de la stânga la dreapta): doamna Margareta Muntean, poeta Simone Györfi, prof. Sorina Pop-Cozac, dr. Cosmin Sicora (directorul Grădinii Botanice), prof. Iosif Daroczi (directorul Școlii „Lucian Blaga”).

Domnul Iosif Daroczi a prezentat un montaj PowerPoint despre geografia și istoria Portugaliei.
A urmat domnul Cosmin Sicora. Dânsul a vizitat vara aceasta Portugalia, cu prilejul unui simpozion științific. Ne-a relatat cu savoare cele văzute. Aici tocmai prezintă felul de mâncare numit francesinha.

Copiii au fost antrenați în diferite competiții. La prima probă, au trebuit să ghicească de câte ori poate fi tăiată o foaie de hârtie în două. Câștigătorul a primit o ciocolată.

Două cărți cu paginile așezate întrețesut sunt la fel de puternic legate ca și părțile unei sfere din Magdeburg. O probă pentru tinerii vânjoși.

La atelierul de origami, am împăturit bărcuțe din hârtie, cu gândul la versurile lui Fernando Pessoa: „Inima mea e o barcă/ Ce nu știe naviga”.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu